İhtisaslaşma Kapsamında Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Tarafından Fıstık Üreticilerine Eğitim Verildi

Yürütücülüğünü Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Halil DİLMEN ve Doç. Dr. Cevdet KAPLAN Hocalarımızın yaptığı “Siirt Fıstığı Bahçelerinde Yaygın Agonoscena pistaciae (Burck. And Laut.) (Hemiptera: Psyllidae)'ye Karşı Alternatif Mücadele Yöntemlerinin Araştırılması ve Yaygınlaştırılması” konulu ihtisaslaşma projesi kapsamında 16.03.2022 tarihinde Tillo İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde, farklı köylerden 50 civarında Siirt fıstığı üreticisine Siirt fıstığında zararlı böcekler tanıtılmıştır.
Bu zararlı böcekler içerisinde ana zararlı konumunda bulunan Agonoscena pistaciae (Antep fıstığı yaprak psillidi)’e karşı mücadele yöntemleri ve söz konusu zararlının verdiği zararın yanı sıra zararlıya karşı kimyasal mücadeleye alternatif olabilecek çevre dostu yaklaşımlarla alınabilecek önlemler hakkında bilgiler verilmiştir. Bu çerçevede proje çalışmalarında zararlının mücadelesinde kullanılan bitkisel kökenli ilaç, doğal maddelerden elde edilmiş kaolin tozu ve sarı yapışkan tuzaklar tanıtılmış ve çalışmalardaki elde edilen sonuçlar üreticilere aktarılmıştır. Üreticilerin sorunları dinlenmiş ve çözüm önerileri hakkında bilgiler verilmiştir.
NEDİM BOZDAĞ (0484) 212-1111 / 2811
20 Mart 2023